Onderstaande tekst heb ik in 2016 geschreven en beschrijft de basis en de visie achter het merk Basale. Ik beschrijf hoe ik de technologie om ons heen als een sneltrein zie ontwikkelen, en wat de gevaren hiervan zijn.
We zijn nu 7 jaar verder en de trein lijkt maar door te denderen. 10x zo snel zelfs..
Visie BASALE
De wereld om ons heen ontwikkelt in een razend tempo. We innoveren op elk denkbaar gebied om het leven aangenamer, gezonder, gemakkelijker, veiliger en efficiënter te maken. Technologieën worden slimmer en zijn steeds meer aanwezig in de meest dagelijkse producten. Onze auto brengt ons autonoom van A naar B en ons huis weet wanneer we thuis komen, om vervolgens de lichten aan te doen, de verwarming in te schakelen en je te voorzien van het laatste nieuws. Deze ontwikkelingen klinken natuurlijk fantastisch; ze maken het leven aangenamer, veiliger, duurzamer, etc. Echter, de keerzijde van deze ontwikkelingen intrigeert mij steeds meer. Worden we daadwerkelijk gelukkiger van alle innovaties?
Wat namelijk ook gebeurt is de vorming van een "face-down" maatschappij die zich grotendeels afspeelt in een virtuele wereld op onze mobiele apparatuur.
De illusies die in ruime mate gevonden worden in deze virtuele wereld vervreemden ons meer en meer van de echte ervaringen in de werkelijke wereld. Daarom zie ik als Industrial Designer interessante ontwikkelingsmogelijkheden groeien; ik wil mensen weer laten genieten van het echte leven door ze aan te moedigen om de regie te nemen en zelf creatief te zijn.
Ik ben er namelijk van overtuigd dat zelf ergens moeite in stoppen waarde en voldoening geeft aan het product wat neergezet wordt. Waarde voor jezelf en waarde voor de eventuele ontvanger. Vergelijk het met de handtekening van jouw bekende artiest. Het kost veel moeite om deze te bemachtigen, maar als je hem eenmaal hebt dan is het een unieke trofee. Daarentegen: een kopie van exact diezelfde handtekening is waardeloos..
"Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?"
De essentie zal daarom altijd zijn dat de waarde van het resultaat bepaald wordt door de moeite die er in geïnvesteerd is. Het gaat dus niet om het resultaat maar om de context achter dat resultaat. Een product mag ook gezien worden als een "resultaat"; een resultaat van iemands moeite, in de breedste zin van het woord. Ieder product draagt daarom een verhaal met zich mee, en dat verhaal vertegenwoordigt een waarde. Of anders gezegd: een product zonder verhaal is leeg!
Ik denk dat het tijd wordt om ons af te vragen of we inmiddels niet te veel afhankelijkheid gaan vertonen van alle moderne technologieën; technologieën die onze eigen creativiteit overbodig maken. Moeten we ons misschien herbezinnen op wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt? Op het aanspreken van onze eigen creatieve vermogens? Op het geluk van het leven met ruimte voor echte interactie?
Deze vraagstelling vormt de basis in mijn ontwerpprocessen. Bij mijn ontwerp zal het daarom te allen tijde van belang zijn dat de gebruiker aan het roer staat. De resultaten die worden neergezet weerspiegelen zodoende een creatief, onafhankelijk en uniek persoon.